Barnkalas i bokhandeln när
Ola släpper sin första bok

Den 12 mars blir det stort barnkalas i Hasse Ekbrands bokhandel vid Torget i Lysekil. Då ska skaftöbon Ola Lindholm presentera sin första skönlitterära bok, en barn- och ungdomsbok med det spännande namnet ”Odjuret vaknar”. ”Jag vill skriva spännande historier med en rejäl botten som inte väjer för sorg och smärta”, säger Ola Lindholm inför utgivningen.

På Skaftö har Ola Lindholm funnit den ro han sökt för att kunna skriva sin bok.

FOTO: PETER LJUNGGREN

Det är inte så konstigt att Ola Lindholm gör sin skönlitterära debut med en barnbok. Stora delar av hans vuxna yrkesliv har varit inriktad på barnen. Dels genom TV-programmen Wild Kids och genom hans tid som chefredaktör för Kamratposten.

Barn bör läsa
”Det är den målgrupp jag tycker är roligast. Jag har aldrig ens funderat över att skriva en bok för vuxna. Dessutom är det otroligt viktigt att barn läser och jag hoppas kunna bidra lite till att öka läslusten hos åtminstone några barn.
Att den första boken - det kommer fler - kommer just nu beror mycket på att Ola för några år sedan flyttade från det hektiska livet i Stockholm till det betydligt lugnare på Skaftö.  Tillsammans med sin sambo Lotta Bäcker och sonen Loa flyttade  han för några år sedan in i Gunnesbo gamla skola.
”Här på Skaftö fann jag både tid och ro. Att skriva en bok kräver en annan sorts koncentration än att skapa TV-program.”

Många roller
Boken handlar om en liten pojke som drömmer. Är det självbiografiskt eller handlar det om sonen Loa?
”Jag tror att det är bra att man hämtar saker från sig själv i alla karaktärer man skriver om, så på ett sätt är det ju det. Men det är lika mycket mig i flickan, mamman och pappan i historien”.
Ola Lindblom ha haft många roller hittills i sitt yrkesliv.  Född 1970, växte han upp i Blekinge (det hörs på dialekten) men kom som ung och kanske lite arg man till huvudstaden.
”Jag bodde på soffan hos en kompis i Stockholm. Han spelade gitarr och sjöng och jag spelade på en tvättbräda,   det enda instrument jag kunde  hålla takten på. Jag hade långt hår och vi spelade  på krogar runt om i Stockholm. Vi fick tretusen kronor direkt i fickan per kväll. Det var perfekt, ”minns Ola.

Så blev det TV
Via bekanta fick Ola ett jobb som ”hallåa” på TV3 och sedan blev den Z-TV innan han så småningom hittade vägen in på Sveriges Television.
”Myror i brallan” blev inträdesbiljetten till barnvärlden och Olas signaturmelodi blev Grammis-nominerad, men fick inte priset. Det fick han däremot för Ola & Gorillan som ingick i Söndagsöppet i början av 2000-talet.  Han deltog  i Melodifestivalen 2004 och sedan kom den stora succén med ”Wild Kids”.   Det var ett stor projekt, där TV-teamet hade med sig sex barn ut i skogen (spelades in på Kolmården i Östergötland) i fem veckor.  Ola var programledare under första fyra säsongerna. Programmet prisbelönades som Bästa Barnprogram 2007 och utsågs till Årets Barn- och Ungdomsprogram 2010.

Lämnar inte TV
Ola sitter redan och skriver på uppföljaren till sin bok. Blir det författarskap nu på heltid - är TV ett avslutat kapitel?
”Nej, det tror jag inte. Jag vill fortsätta att arbeta med allt jag tycker är kul. Dessutom skulle det förvåna mig väldigt mycket om jag skulle kunna leva på skrivandet nu. Det krävs många böcker och stor framgång för det i Sverige.”

Flitens lampa lyser
Del två av Odjurets berättelse kommer ut lagom till bokmässan i Göteborg i september.  Just nu lyser lampan sent om kvällen i skrivarlyan i Gunnesbo.
”Jag skriver lite varje dag. Som ett jobb. Ibland blir det mycket och ibland väldigt lite. Man kan inte sitta och vänta på inspiration för då riskerar man att aldrig bli klar…”
Ola sitter bakom gammelmorfars stora skrivbord, som denne lät tillverka 1921.
”Han var rektor i Skåne och har läst oräkneliga böcker vid det här skrivbordet. Det känns fint”, säger Ola, som tillämpar pekfinger-varianten när han skriver. 
Fler böcker
”Jag har alltid vetat att jag förr eller senare skulle skriva en bok. Jag har så många historier i huvudet och det har jag haft sedan jag var fem år. För att kunna skriva böcker så behöver man ha någon sorts tid och lugn i kroppen som jag aldrig tidigare har haft, men som jag fick när jag flyttade till Bohuslän.
Skaftö är en fantastisk plats på vår jord. Vi är lyckliga över att ha möjligheten att bo här, ” säger Ola Lindholm.

 

TEXT: AGNETA DIDRIKSON